ßßß Cookit - przepis na Tort Delicja

Tort Delicja

nazwa

Wykonanie

Przepis może wygląda na skomplikowany, ale w praktyce taki nie jest, więc polecam :)
Ciasto:
200 g masła, miękkiego
180 g cukru, drobnego
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
4 jajka
350 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu lub maślani, ogrzanych do temperatury pokojowej
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Następnie po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć o tortownicy o średnicy ok. 26 cm piec ok. 45 minut w temp. 180st.C do suchego patyczka.
Poncz pomarańczowy:
200 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) lub
100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
50 ml zaparzonej herbaty (ostudzonej)
Przełożenie:
około 300 g dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)*
100 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* dżem miałam domowy i bardzo gęsty, więc pominęłam likier, sok i mąkę ziemniaczaną
Polewa czekoladowa:
125 g masła
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki gorzkiego kakao
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić, dodać cukier puder, mieszać, aż powstanie jednolita masa (uwaga! nie zagotować!) dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę. Mieszać do momentu, aż uzyskamy gładką polewę.
Można wykonać bardzie wykwintną wersję polewy z czekolady używając:
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki brązowego cukru (może być biały)
250 ml śmietanki kremowej 30%
200 g ciemnej czekolady
Kakao, cukier i wodę wymieszać. Śmietankę zagotować i dodać wcześniej wymieszane kakao z wodą i cukrem. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż wszystko się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Wykonanie:
Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno blaty ciasta nasączać ponczem i smarować dżemem. Postępować tak z każdym plackiem. Wierzch i boki posmarować polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. U mnie były to wiórki kokosowe.
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/04/tort-delicja.html