Wykonanie
Przepis może wygląda na skomplikowany, ale w praktyce taki nie jest, więc polecam :)Ciasto:200 g
masła, miękkiego180 g
cukru, drobnego1 opakowanie
cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii)4
jajka350 g
mąki pszennej tortowej50 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki kwaśnej
śmietany 12% lub
jogurtu lub
maślani, ogrzanych do temperatury pokojowej
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch, ciągle miksując dodawać po jednym
jajku. Następnie po łyżce
mąki wymieszanej z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać
śmietanę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć o tortownicy o średnicy ok. 26 cm piec ok. 45 minut w temp. 180st.C do suchego patyczka.Poncz
pomarańczowy:200 ml
soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) lub100 ml
soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)50 ml
likieru pomarańczowego (np. Cointreau)50 ml zaparzonej
herbaty (ostudzonej)Przełożenie:około 300 g
dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)*100 ml
likieru pomarańczowego lub
soku pomarańczowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej*
dżem miałam domowy i bardzo gęsty, więc pominęłam
likier, sok i
mąkę ziemniaczanąPolewa czekoladowa:125 g
masła1/2 szkl.
cukru pudru2-3 łyżki gorzkiego
kakao2-3 łyżki gorącej
wody1 łyżeczka
żelatynyŻelatynę rozpuścić we wrzątku.
Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić, dodać
cukier puder, mieszać, aż powstanie jednolita masa (uwaga! nie zagotować!) dodać
kakao i rozpuszczoną
żelatynę. Mieszać do momentu, aż uzyskamy gładką polewę.Można wykonać bardzie wykwintną wersję polewy z
czekolady używając:1/4 szklanki gorzkiego
kakao1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
brązowego cukru (może być biały)250 ml
śmietanki kremowej 30%200 g ciemnej
czekoladyKakao,
cukier i
wodę wymieszać.
Śmietankę zagotować i dodać wcześniej wymieszane
kakao z
wodą i
cukrem. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż wszystko się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać połamaną
czekoladę i mieszać do momentu, aż
czekolada się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.Wykonanie:Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno blaty ciasta nasączać ponczem i smarować
dżemem. Postępować tak z każdym plackiem. Wierzch i boki posmarować
polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. U mnie były to
wiórki kokosowe.