ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem pomarańczowym

Ciasto czekoladowe z delikatnym kremem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Kolejne klasyczne połączenie, tym razem czekolada - w wilgotnym, mięciutkim cieście - i pomarańcze - w delikatnym kremie. Do tego połączenia smaków nikogo zapewne namawiać nie muszę, więc polecam jedynie wypróbować to zestawienie w tym wydaniu, naprawdę warto.
Składniki na ciasto:
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 czubate łyżki kakao
200g masła
3 jajka
100 g cukru
100 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3-4 łyżki ciepłej wody
Składniki na krem waniliowy:
450 ml mleka
50 ml soku z pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
200 g cukru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1 kostka masła
1 żółtko
Dodatkowo:
60 g mlecznej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietany 30%
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone masło oraz całe jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy cukry i wlewamy wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto.
Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia.
Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem.
Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Dodajemy powoli sok pomarańczowy, mieszamy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem.
Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietany i polewamy nią ciasto.
Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, u nas oczywiście od razu MUSIAŁO ;) zostać podane ;)
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2011/11/ciasto-czekoladowe-z-delikatnym-kremem.html