ßßß
Pyszne, łaciate babeczki, które powstały ze zmodyfikowanego przepisu na moją ulubioną babkę piaskową. Są delikatnie sypkie, zrównoważone w smaku, nie za słodkie, a polewa czekoladowa zawsze pozostaje miękka...Obecny przepis zastępuje przepis na muffinki marmurkowe, które niezbyt przypadły Wam do gustu, z wielu różnych przyczyn. Starszego przepisu już nie będę polecała, ale zainteresowane osoby mogą go znaleźć tutaj .Składniki na 12 babeczek:150 g masła220 g mąki pszennej40 g + 20 g mąki ziemniaczanej20 g kakao, przesianego3 jajka150 g drobnego cukru do wypieków1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt pomarańczowy i zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać szpatułką.Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie miseczki. Do jednej dodać 20 g przesianej mąki ziemniaczanej, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, wymieszać. Obydwa ciasta przełożyć do dwóch jednorazowych rękawów cukierniczych, odciąć końcówki.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto do papilotek nakładać wyciskając z rękawów, naprzemiennie, robiąc kleksy, to ciemne, to jasne. Wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Udekorować jeszcze ciepłą polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:75 ml śmietany kremówki 30% lub 36%75 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do momentu wrzenia, ściągnąć z palnika. Natychmiast dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego czekoladowego sosu. Gdyby polewa się zwarzyła - przeczytaj, jak ją uratować .Smacznego :-).