Składniki9 sztuk1 duży banan140 g jogurtu naturalnego4 łyżki miodu1 jajko1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów2 łyżki mąki ryżowej1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao4 łyżki wiórków kokosowych4 łyżki posiekanych orzechów50 g ciemnej czekoladyOpcjonalnie: 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianegoPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 175 stopni C . Standardową formę na muffiny wypełnić 9 papilotkami.W jednej misce dokładnie rozgnieść widelcem banana z jogurtem naturalnym. Następnie dodać miód oraz jajko, wszystko wymieszać widelcem.W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę ryżową, sodę, kakao, wiórki kokosowe i orzechy.Do suchych składników dodać mokre i powoli mieszać widelcem lub łyżką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Nałożyć ciasto do 9 papilotek, posypać posiekaną czekoladą i piec przez ok. 25 minuty. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Muffinki nie wyrastają ponad poziom papilotki, środek może się troszkę zapaść.