ßßß Cookit - przepis na "Czekoladowe muffinki bez białej mąki"

"Czekoladowe muffinki bez białej mąki"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 maja 2015 r. Najważniejszą cechą tych muffinek jest brak białej mąki. Zamiast tego składnika bogatego w gluten, jawi się mąka migdałowa i ryżowa, która nadaje delikatną i zdrową jakość. Trzeba tylko zwrócić uwagę na proporcje, ponieważ te mąki chłoną więcej wilgoci. Całość owiana jest nutą kokosową za którą odpowiedzialne są wiórki i niesamowity olej kokosowy - "polecam". Słodycz ekspediuje syrop klonowy i miód. Dodatkowo muffinki urozmaicone są smakiem i aromatem czekolady,
co czyni je zmysłowymi, pysznymi i pięknymi. Te zdrowiuteńkie łakocie dedykuję wujkowi Hubertowi, który niedawno żalił się, że na blogu nie mam żadnych przepisów dla osób nie tolerujących glutenu. Mam nadzieję, że sprostałam zadaniu i życzę smacznego wujkowi i wszystkim pasjonatom dobrego jedzenia, ponadto obiecuję, że pojawią się kolejne propozycje bezglutenowe :-)Czekoladowe muffinki bez białej mąki Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja . Czekoladowe muffinki ze smakiem!
Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego. Tym mianem zostały określone białka występujące w pszenicy - gliadyna i gluteina , obecna w życie sekalina, występująca w jęczmieniu hordeina oraz awenina występująca w owsie. W temacie glutenu ważne jest, aby nie mylić dwóch podstawowych pojęć - to znaczy: nietolerancja glutenu i alergia na gluten. W pierwszym przypadku pojawiają się głównie dolegliwości przewodu pokarmowego, druga przypadłość zwana celiakią, czy zamiennie chorobą trzewną, przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych obecnych w jelicie cienkim. Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie ale również w produktach z nich otrzymywanych: kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 45 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 muffinka
Składniki:
banan : 200 g (ze skórką)
jogurt naturalny : 150 g
syrop klonowy lub miód (lub pół na pół): 4 łyżki
jajko : 1
roztopiony olej kokosowy (lub inny roślinny lub masło): 3 łyżki
mąka migdałowa : 3/4 szklanki
mąka ryżowa (lub mąka kokosowa): 3/4 szklanki
proszek do pieczenia : 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona : 1/2 łyżeczki
kakao : 2 łyżki
wiórki kokosowe : 4 łyżki
ciemna czekolada : 50 g
opcjonalnie:
nasiona chia lub siemienia lnianego : 2 łyżeczki
Przygotowanie:
piekarnik nagrzewam do 175oC
standardową formę na muffiny wypełniam papilotkami w jednej misce dokładnie rozgniatam widelcem banana z jogurtem naturalnym (można zmiksować blenderem ręcznym)
następnie dodaję miód lub syrop klonowy (ewentualnie pół na pół), jajko, roztopiony olej oraz nasiona chia lub siemię lniane (nie używałam), wszystko mieszam widelcem w drugiej misce mieszam mielone migdały, mąkę ryżową z proszkiem do pieczenia i sodą,dodaję kakao, wiórki kokosowe i połowę posiekanej czekolady
do suchych składników dodaję mokre i powoli mieszam widelcem (można łyżką) tylko do połączenia składników, nie dłużej
nakładam ciasto do papilotek, posypuję resztą posiekanej czekolady i piekę przez 25 minut
wyjmuję z piekarnika
studzę :-)
Smacznego !!!
pomysł zaczerpnęłam stąd - nieznacznie zmodyfikowałam :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2015/05/czekoladowe-muffinki-bez-biaej-maki.html