Wykonanie
Składniki12 sztuk4
jajka (M) - muszą być świeże i ogrzane w temp. pokojowej100 g (1/2 szklanki)
cukru40 g (1/3 szklanki)
mąki pszennej30 g (1/3 szklanki) gorzkiego
kakaoNasączenie:6 łyżek
wiśniówki lub
rumusok z 1/2
cytryny2 łyżki słodkiego
syropu z
wiśniDodatki:
wiśnie w gęstej słodkiej zalewie, frużelina wiśniowa,
wiśnie amarena
bita śmietana usztywniona
żelatynąstarta
gorzka czekoladaPotrzebna będzie: forma na muffiny i 12 papierowych papilotek.PrzygotowanieFormę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż będą sztywne. Dodawać po łyżce
cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty aż
białka będą gęste i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo
żółtka. Po dodaniu
żółtek ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty.
Mąkę pszenną przesiać do oddzielnej miseczki razem z
kakao. Dodać połowę przesianych składników do ubitej masy i delikatnie, kilka
razy przemieszać łyżką. Dodać resztę sypkich składników i wymieszać łyżką, następnie krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek
mąki.Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 - 17 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Nasączyć mieszanką
alkoholu,
soku z cytryny i
syropu.Udekorować
bitą śmietaną i
wiśniami w
syropie, posypać tartą
czekoladą.
Bitą śmietanę najlepiej usztywnić
żelatyną bo będzie się szybko roztapiała od
wiśni. Można ułożyć
wiśnie pod warstwą
śmietany a nie na wierzchu. Możemy użyć
śmietany bez
żelatyny, ale położyć ją przed samym podaniem, np. już na talerzyku.