ßßß Cookit - przepis na Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

nazwa

Wykonanie

Znany na całym świecie i bardzo lubiany. Wspaniały tort czekoladowy z bitą śmietaną i wiśniami . Nie za słodki, nie kwaśny, idealnie czekoladowy. I nie jest ciężki (mdły).
Biszkopt kakaowy: 4 jajka, 123 g cukru, 40 g gorzkiego kakao, 55 g mąki pszennej tortowej
Przełożenie: 200 g konfitury wiśniowej, 4-5 łyżek wiśniówki lub likieru wiśniowego (ja wymieszałam spirytus z sokiem z wiśni), około 200-300 g wydrylowanych świeżych wiśni lub czereśni, poza sezonem wiśni mrożonych
Bita śmietana: 400 ml bardzo zimnej śmietanki 30% lub 36%, 1/8 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Dekoracja: około 50 g gorzkiej czekolady, czereśnie lub wiśnie z szypułkami albo owoce z kompotu
Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać mikserem na sztywno. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po stopniowo żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać kakao z mąką i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami za pomocą łyżki. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć biszkopt z piekarnika, a gdy przestygnie, wyjąć z formy. Ostrym nożem przekroić zimny biszkopt na 2 blaty, każdy nasączyć alkoholem.
Bita śmietana: w małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną, ale wciąż płynną żelatyną.
Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury a resztą posmarować ciasto, ułożyć wiśnie i przykryć połową ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, posmarować górę odłożonymi dwiema łyżkami konfitury, a górę i boki tortu bitą śmietaną. Udekorować wiórkami z czekolady, rozetkami z bitej śmietany i owocami. Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort jest najlepszy w dniu przygotowania.
Powiązane wpisy:
Szybkie i Przepyszny tort Malinowy
Tort Czekoladowo-kawowo-migdałowy
Rolada Czekoladowa
Tort Kawowy
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/14/tort-szwarcwaldzki