Wykonanie
Znany na całym świecie i bardzo lubiany. Wspaniały tort
czekoladowy z
bitą śmietaną i
wiśniami . Nie za słodki, nie kwaśny, idealnie
czekoladowy. I nie jest ciężki (mdły).
Biszkopt kakaowy: 4
jajka, 123 g
cukru, 40 g gorzkiego
kakao, 55 g
mąki pszennej tortowejPrzełożenie: 200 g
konfitury wiśniowej, 4-5 łyżek
wiśniówki lub
likieru wiśniowego (ja wymieszałam
spirytus z
sokiem z
wiśni), około 200-300 g wydrylowanych świeżych
wiśni lub
czereśni, poza sezonem
wiśni mrożonych
Bita śmietana: 400 ml bardzo zimnej
śmietanki 30% lub 36%, 1/8 szklanki
cukru, 2 płaskie łyżeczki
żelatynyDekoracja: około 50 g
gorzkiej czekolady,
czereśnie lub
wiśnie z szypułkami albo
owoce z kompotu
Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać.
Kakao wymieszać z
mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać mikserem na sztywno. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce
cukier.
Białka ubijać aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po stopniowo
żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z
białkami). Dodać
kakao z
mąką i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami za pomocą łyżki. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie
biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć
biszkopt z piekarnika, a gdy przestygnie, wyjąć z formy.
Ostrym nożem przekroić zimny
biszkopt na 2 blaty, każdy nasączyć
alkoholem.
Bita śmietana: w małym rondelku zagotować 1/4 szklanki
wody, odstawić z ognia, wsypać
żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną
śmietankę kremówkę ubić z
cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną, ale wciąż płynną
żelatyną.Na paterze ułożyć pierwszy blat
tortu, odłożyć 2 łyżki
konfitury a resztą posmarować ciasto, ułożyć
wiśnie i przykryć połową ubitej
śmietanki. Położyć drugi blat, posmarować górę odłożonymi dwiema łyżkami
konfitury, a górę i boki
tortu bitą śmietaną. Udekorować wiórkami z
czekolady, rozetkami z
bitej śmietany i
owocami. Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort jest najlepszy w dniu przygotowania.Powiązane wpisy:Szybkie i Przepyszny tort MalinowyTort
Czekoladowo-
kawowo-
migdałowyRolada CzekoladowaTort
Kawowy