Wykonanie
Klasyk... Pyszny delikatny
biszkopt z
czekoladowo-
śmietanowym kremem i całym mnóstwem przepysznych
wiśni. Tort Szwarcwaldzki był już raz na blogu (klik). Dzisiaj jednak pojawia się w nieco uproszczonej wersji ;) Pysznie to wyszło więc bardzo Wam polecam :)Składniki na tortownicę 26 cm6
jajekszczypta
soli1/2 szkl (100g)
mąki pszennej1/4 szkl (35g)
mąki ziemniaczanej3/4 szkl (160g)
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki oraz
proszek do pieczenia i
kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i wystudzić (wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu). Przekroić na 3 blaty. Ścinki zmiksować.Składniki na warstwę
czekoladową:380g
śmietany kremówki 36%1 łyżeczka
cukru70g
gorzkiej czekolady (70%)2 łyżki
kakao150g
serka mascarpone4 łyżeczki
cukru pudru1,5 łyżki
wiśniówkiŚmietankę,
cukier i posiekaną
czekoladę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane
kakao, mieszamy rózgą i stawiamy ponownie na ogniu. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia miksujemy na najwyższych obrotach do zgęstnienia, dodajemy
cukier puder oraz
serek mascarpone. Na koniec dajemy
wiśniówkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Z masy odkładamy 4 łyżki do dekoracji. Pozostałą część dzielimy na dwie równe części.Składniki na frużelinę
wiśniową:Słoik
wiśni w
syropie (słoik 680g tj. 350g po odsączeniu)1 łyżeczka
żelatyny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej+2 łyżki
syropu z
wiśniWiśnie odsączyć na sitku (pozostawić
syrop. Odlać z niego 3/4 szklanki. Odłożyć 8 szt
wiśni do dekoracji. Pozostałe
wiśnie oraz 3/4 szkl
syropu podgrzewać w rondelku. Wsypać
żelatynę i nadal podgrzewać.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1-2 łyżkami
syropu i wlać do
wiśni. Zagotować do zgęstnienia.Odstawić do wystygnięcia i stężenia.Składniki na poncz:5-6 łyżek słodkiej
wiśniówki3/4 szkl
wodyWiśniówkę z
wodą wymieszać. Całość powinna być leciutko słodka więc w zależności od
słodyczy wiśniówki można poncz delikatnie dosłodzić.Na spodzie od tortownicy ułożyć pierwszy blat. Zapiąć wysoką plastikowa obręcz do
tortów. Jeśli takiej nie mamy to zapinamy obręcz tortownicy w której piekliśmy
biszkopt.Spód naponczować lekko i wyłożyć na niego całość frużeliny. Schłodzić.Na
wiśnie wyłożyć pierwszą część masy czekoladowej. Przykryć naponczowanym drugim krążkiem
biszkoptowym i znów wyłożyć drugą część masy czekoladowej oraz ostatni naponczowany
biszkopt. Wstawić do lodówki celem schłodzenia.Składniki na masę
śmietanową:100g
serka mascarpone330g
śmietany kremówkiśmietan fix2 łyżki
cukru pudru (możecie dać więcej jeśli lubicie słodsze)ponadto:
wiśnie do dekoracji
tarta czekolada do dekoracji
Serek mascarpone delikatnie zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem i
fixem na sztywno. Gdy tort dobrze się schłodzi wyjąć go z lodówki. Wierzch i boki posmarować masą
śmietanową. Boki obsypać dokładnie zmiksowanymi wcześniej ścinkami
biszkoptu. Na wierzchu zrobić workiem dekoratorskim (tylka 1M) rozetki z wcześniej odłożonej masy czekoladowej. W każdej rozetce ułożyć wisienkę. Środek
tortu oprószyć tartą
czekoladą. Smacznego :)