ßßß Cookit - przepis na Crème brûlée z białą czekoladą

Crème brûlée z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Składniki
6 porcji
400 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii
4 żółtka
70 g cukru
100 g białej czekolady
Na wierzch: 5 łyżek cukru
Do dekoracji: 3 truskawki
Potrzebne będą:
6 porcelanowych lub ceramicznych foremek, miseczek lub ramekinów
palnik napełniany gazem
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować foremki.
Do rondelka wlać śmietankę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka. Przepołowioną laskę i ziarenka wanilii włożyć do śmietanki. Zagotować, odstawić z ognia, odstawić na 5 minut. Dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wyjąć pustą laskę wanilii.
W czystej misce wymieszać łyżką żółtka z cukrem. Cały czas mieszając żółtka wlewać do nich stopniowo śmietankę. Masa na crème brûlée jest już gotowa.
Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 35-40 minut, piec tylko do czasu aż masa się zetnie (dodatkowo stężeje po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce).
Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc (deser można trzymać w lodówce przez około 3 dni).
Przed samym podaniem posypać wierzch kremu cukrem (około 1 niepełna łyżka na 1 porcję), potrząsnąć foremką rozprowadzając cukier równą warstwą po powierzchni deseru. Opalić palnikiem, skarmelizować cukier. Udekorować połówką truskawki i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/creme_brulee/przepis.html