Wykonanie
Składniki6 porcji400 ml
śmietanki 30%1
laska wanilii4
żółtka70 g
cukru100 g
białej czekoladyNa wierzch: 5 łyżek
cukruDo dekoracji: 3
truskawkiPotrzebne będą:6 porcelanowych lub ceramicznych foremek, miseczek lub ramekinówpalnik napełniany gazemPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować foremki.Do rondelka wlać
śmietankę.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka. Przepołowioną laskę i ziarenka
wanilii włożyć do
śmietanki. Zagotować, odstawić z ognia, odstawić na 5 minut. Dodać połamaną na kosteczki
białą czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się
czekolady. Wyjąć pustą
laskę wanilii.W czystej misce wymieszać łyżką
żółtka z
cukrem. Cały czas mieszając
żółtka wlewać do nich stopniowo
śmietankę. Masa na crème brûlée jest już gotowa.Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 35-40 minut, piec tylko do czasu aż masa się zetnie (dodatkowo stężeje po ostudzeniu i schłodzeniu w lodówce).Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc (deser można trzymać w lodówce przez około 3 dni).Przed samym podaniem posypać wierzch kremu
cukrem (około 1 niepełna łyżka na 1 porcję), potrząsnąć foremką rozprowadzając
cukier równą warstwą po powierzchni deseru. Opalić palnikiem, skarmelizować
cukier. Udekorować połówką
truskawki i podawać.