Wykonanie
Pod choinką znalazłam w tym roku kilka książek oraz zestaw do Creme Brulee. Mój mąż niedługo po świętach ma urodziny (6 stycznia). Postanowiłam, że poza
tortem zrobię jeszcze, najbardziej chyba znany francuski deser, czyli creme brulee, ale z dodatkiem ukochanej przez przez mojego
męża białej czekolady. Deser jest nieco słodszy od tradycyjnego, ale łasuchom to nie przeszkodzi :).Przy okazji wykorzystałam 6
żółtek z
tortu bezowegoPrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minut
Creme Brulee z
białą czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia FrancuskaPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minutPorcje Czas przygotowania6 porcji 30 minutCzas gotowania40 minutSkładniki6 szt.
żółtek600 ml
śmietany kremówki1 szt.
laski wanilii100 g
białej czekolady80 g
cukru6 łyżeczek
brązowego cukruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaPiekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować foremki.Do garnka wlać
śmietankę.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i włożyć do
śmietanki.
Śmietanę zagotować, odstawić z ognia, wyjąć
laskę wanilii. Dodać połamaną
czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia
czekolady.
Żółtka delikatnie ubić z
cukrem. Cały czas mieszając
żółtka wlewać do nich stopniowo
śmietankę (ciepłą ale nie gorącą by nie powstały grudki).Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 35-40 minut (piec aż masa zetnie się u góry, w lodówce pod wpływem temperatury zgęstnieje).Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).Deser przed podaniem posypać
brązowym cukrem (1 łyżeczka na porcję),
cukier skarmelizować za pomocą palnika.Można udekorować
truskawkami lub
malinami.Recipe NotesIdealny deser jest zimny, z ciepłą chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego
cukru.Share this Recipe