ßßß Cookit - przepis na Creme Brulee z białą czekoladą

Creme Brulee z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pod choinką znalazłam w tym roku kilka książek oraz zestaw do Creme Brulee. Mój mąż niedługo po świętach ma urodziny (6 stycznia). Postanowiłam, że poza tortem zrobię jeszcze, najbardziej chyba znany francuski deser, czyli creme brulee, ale z dodatkiem ukochanej przez przez mojego męża białej czekolady. Deser jest nieco słodszy od tradycyjnego, ale łasuchom to nie przeszkodzi :).
Przy okazji wykorzystałam 6 żółtek z tortu bezowego
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 30 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 30 minut
Czas gotowania
40 minut
Creme Brulee z białą czekoladą
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Francuska
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 30 minut
Czas gotowania
40 minut
Porcje Czas przygotowania
6 porcji 30 minut
Czas gotowania
40 minut
Składniki
6 szt. żółtek
600 ml śmietany kremówki
1 szt. laski wanilii
100 g białej czekolady
80 g cukru
6 łyżeczek brązowego cukru
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 110 stopni C. Przygotować foremki.
Do garnka wlać śmietankę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i włożyć do śmietanki. Śmietanę zagotować, odstawić z ognia, wyjąć laskę wanilii. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Żółtka delikatnie ubić z cukrem. Cały czas mieszając żółtka wlewać do nich stopniowo śmietankę (ciepłą ale nie gorącą by nie powstały grudki).
Masę wlać do foremek i ustawić na kratce piekarnika w środkowej części. Zapiekać przez 35-40 minut (piec aż masa zetnie się u góry, w lodówce pod wpływem temperatury zgęstnieje).
Wyjąć foremki z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Deser przed podaniem posypać brązowym cukrem (1 łyżeczka na porcję), cukier skarmelizować za pomocą palnika.
Można udekorować truskawkami lub malinami.
Recipe Notes
Idealny deser jest zimny, z ciepłą chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/creme-brulee-z-biala-czekolada