Wykonanie
Ktoś może pomyśleć, że zupełnie zwariowałam, tudzież upadłam na głowę i wszystko mi się pomieszało. Mamy bowiem listopad, za oknem jest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to
lody. Wszędzie pachnie
cynamonem i
czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne
gruszek i
jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe.No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też tak robię. Ale... Dostałam sorbetierę, i nie
mogę się jej oprzeć. Produkcja domowych
lodów z jej udziałem wzniosła się na zupełnie nowy poziom - uwielbiam obserwować, jak maszyna wszystko dokładnie
miesza, jak masa robi się coraz bardziej puszysta i całość nabiera tej cudownej, delikatnej konsystencji. A
potem wyciągam
lody z zamrażarki, zamykam oczy i niemal czuję promienie
słoneczne na twarzy (choć później się okazuje, że to tylko lampa). Zrobiłam bowiem
lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze
lody, jakie kiedykolwiek zrobiłam, i chyba najsmaczniejsze
lody truskawkowe, jakie dane było mi jeść. Pycha!Oczywiście o świeżych truskawkach można teraz pomarzyć, ale nie zrażając się, kupiłam mrożone. Sięgnęłam po przepis Doroty - wiadomo, że muszę się udać. Efekt? Oszałamiający. Te
lody pachną czerwcem, cudownymi, soczystymi
truskawkami, mają piękny, różowy kolor, i smakują po prostu bosko. Są kremowe, delikatne, obłędnie
truskawkowe. Zakochałam się w nich od pierwszego liźnięcia, że tak
powiem. Już sobie wyobrażam, jak będą smakowały latem, przygotowane ze świeżych
truskawek...
Składniki:(na 1,8 l
lodów)250 ml
mleka250 ml
śmietany kremówki (38%)6
żółtek200 g
cukru500 g
truskawek, świeżych lub mrożonychsok z 1
cytrynynasionka z 1
laski wanilii100 g
czekolady (70%)
Truskawki (mrożone rozmrozić na ręczniku kuchennym) zmiksować blenderem z
sokiem z cytryny na gładką masę. Odstawić.Kremówkę z
mlekiem i
wanilią zagotować. W tym czasie ubić
żółtka z
cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, powoli wlać gorące
mleko. Przelać wszystko z powrotem do garnka, podgrzewać, aż krem nieco zgęstnieje. Nie gotować!Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z
truskawkami. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do
lodów. Pod koniec mieszania dodać posiekaną
czekoladę. Przełożyć do pudełek do
lodów, zamrozić.Smacznego!Jedyna zmiana w stosunku do oryginalnego przepisu to dodatek
czekolady - nie mogłam się powstrzymać... W sklepach nie ma
lodów truskawkowych z
czekoladą, a to naprawdę rewelacyjne połączenie.