Wykonanie
Najlepsze
lody truskawkowe, klasyczne, na żółtkach. Najsmaczniejsze
lody z pierwszych
truskawek!Składniki na około 1,5 litra
lodów:1 szklanka pełnego
mleka1 szklanka
śmietany kremówki 30% lub 36%6
żółtek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków500 g
truskawek, odszypułkowanychświeżo wyciśnięty sok z 1
cytryny1 łyżeczka pasty z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiTruskawki i
sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.Do garnuszka z grubszym dnem wlać
mleko, kremówkę, pastę
waniliową lub ziarenka
wanilii. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć
żółtka z
cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z
żółtek wlać do
mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia -
lody by się zwarzyły.Natychmiast dodać puree z
truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.Wlać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste.Podawać z pokruszonymi
bezami.I.. jeszcze fota z instagramu jak się kręciły w maszynie ;-). Bądź na bieżąco i
śledź MW na instagramie !
Smacznego :-).