ßßß Cookit - przepis na Lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem

Lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Cześć! Przepraszam za nieobecność ale na studiach już końcówka. Został ostatni egzamin i mogę odbierać świadectwo ukończenia podyplomówki :)) Ale nie o studiach tutaj miała być mowa. Dzisiaj wpadam tylko na chwilę, z przepisem na bardzo śmietankowo-truskawkowe lody z cytrynowym pieprzem . Uwierzcie mi, pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :) Lody te otwierają u nas sezon na domowe lody, więc szykujcie się na kolejne przepisy :)
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki (UHT*)
- 1 szklanka tłustego mleka
- 5 żółtek
- 80g cukru + 3 łyżki
- laska wanilii
- 500g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- cytrynowy pieprz (3/4-1 łyżeczka)
Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny i pieprz . Wymieszać i odstawić do lodówki.
Śmietanę i mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną laskę wanilii i gotować do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąble (zdjąć natychmiast).
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać gorącą śmietanę (bez laski wanilii). Masę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie krem (będzie delikatnie spływać po łyżce). Uwaga należy ciągle mieszać, bo masa może się przypalić!
Krem zdjąć z ognia, przelać do czystej miski i porządnie schłodzić **.
Truskawki zmiksować w blenderze. Dodać do schłodzonego kremu i wymieszać.
Masę przelać do sorbetiery i dalej postępować wg zaleceń producenta ***.
Jeśli nie posiadacie sorbetiery, masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Co pół godziny wyjąć z zamrażalki i zmiksować. Czynność powtarzać aż lody osiągną odpowiednią konsystencję.
Smacznego!
* śmietanka musi być UHT, wtedy mamy pewność, że nam się nie zważy podczas podgrzewania.
** ja miskę umieściłam w zlewie napełnionym zimną wodą i kostkami lodu, następnie wsadzam ją na kilka godzin do lodówki.
*** instrukcja dla posiadaczy sorbetiery KitchenAid:
Misę schłodzić min 15h przed robieniem lodów (moja stoi ciągle w zamrażalce, wtedy mam pewność, że lody mogę zrobić w każdej chwili). Po wyjęciu z zamrażalnika, umieszczamy ją w mikserze razem z mieszadłem. Ustawiamy najniższą prędkość. Tylko, kiedy maszyna pracuje, możemy wlać schłodzoną masę do lodów. Jeśli wlejemy ją do niepracującej maszyny, masa przywrze do ścianek sorbetiery. Zostawiamy KA na 15-20 minut, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy na min 5h do zamrażalki. Po tym czasie możemy nakładać gałki lodów.
___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/06/lodziarnia-lody-smietanowo-truskawkowe.html