Wykonanie
Cześć! Przepraszam za nieobecność ale na studiach już końcówka. Został ostatni egzamin i
mogę odbierać świadectwo ukończenia podyplomówki :)) Ale nie o studiach tutaj miała być
mowa. Dzisiaj wpadam tylko na chwilę, z przepisem na bardzo
śmietankowo-
truskawkowe lody z
cytrynowym pieprzem . Uwierzcie mi,
pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak
truskawek :) Warto spróbować :)
Lody te otwierają u nas sezon na domowe
lody, więc szykujcie się na kolejne przepisy :)
Składniki:- 1 szklanka
śmietany kremówki (UHT*)- 1 szklanka tłustego
mleka- 5
żółtek- 80g
cukru + 3 łyżki-
laska wanilii- 500g
truskawek- 2 łyżki
soku z cytryny-
cytrynowy pieprz (3/4-1 łyżeczka)
Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami
cukru, dodać
sok z cytryny i
pieprz . Wymieszać i odstawić do lodówki.
Śmietanę i
mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną
laskę wanilii i gotować do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąble (zdjąć natychmiast).
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać gorącą
śmietanę (bez
laski wanilii). Masę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie krem (będzie delikatnie spływać po łyżce). Uwaga należy ciągle mieszać, bo masa może się przypalić!Krem zdjąć z ognia, przelać do czystej miski i porządnie schłodzić **.
Truskawki zmiksować w blenderze. Dodać do schłodzonego kremu i wymieszać.Masę przelać do sorbetiery i dalej postępować wg zaleceń producenta ***.Jeśli nie posiadacie sorbetiery, masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Co pół godziny wyjąć z zamrażalki i zmiksować. Czynność powtarzać aż
lody osiągną odpowiednią konsystencję.Smacznego!
*
śmietanka musi być UHT, wtedy mamy pewność, że nam się nie zważy podczas podgrzewania.** ja miskę umieściłam w zlewie napełnionym zimną
wodą i kostkami
lodu, następnie wsadzam ją na kilka godzin do lodówki.*** instrukcja dla posiadaczy sorbetiery KitchenAid:Misę schłodzić min 15h przed robieniem
lodów (moja stoi ciągle w zamrażalce, wtedy mam pewność, że
lody mogę zrobić w każdej chwili). Po wyjęciu z zamrażalnika, umieszczamy ją w mikserze razem z mieszadłem. Ustawiamy najniższą prędkość. Tylko, kiedy maszyna pracuje, możemy wlać schłodzoną masę do
lodów. Jeśli wlejemy ją do niepracującej maszyny, masa przywrze do ścianek sorbetiery. Zostawiamy KA na 15-20 minut, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy na min 5h do zamrażalki. Po tym czasie możemy nakładać gałki
lodów.___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/