Wykonanie
Ta dumnie brzmiąca nazwa przerażała mnie za każdym razem, kiedy z przekonaniem i dumnie kroczyłam do kuchni aby przygotować jeden z moich ulubionych deserów. Dopiero kiedy przebrnęłam przez "swój pierwszy raz" okazało się, że to prosty w zrobieniu, banalny w składnikach i nisko budżetowy deser.Składniki:- 1
śmietanka kremówka 36%- 1
laska wanilii- 1/3 szklanki
cukru- 6
żółtekŚmietankę z
cukrem i miąższ z
wanilii (
wanilię rozkrójcie po całej jej długości i wydłubcie miąższ) podgrzewam na małym ogniu aż na brzegach zaczną się robić bąbelki.
Żółtka ubijam na masę ale staram się jej nie napowietrzyć - ma być sztywna i błyszcząca a nie puszysta. Do
żółtek dodaję
śmietankę, którą wcześniej odstawiłam aby trochę wystygła. Mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 100 stopni i piekę przez 50 minut. Wyjmuję i wstawiam do lodówki - najlepiej na całą dobę, najkrócej na 5 godzin. W tym czasie masa zesztywnieje. Po wyjęciu z lodówki górę posypuje
cukrem i przyrumieniam moim ulubionym kuchennym palnikiem.