Wykonanie
Składniki200 g
masła (lub 170 g
oleju kokosowego)300 g
gorzkiej czekolady (60%-70%
kakao) dobrej jakości3
jajka1 i 1/3 szklanki
cukru (lub 1/2 szklanki
ksylitolu)50 g
mąki ryżowej + 50 g
mąki kukurydzianej + 35 g
mąki ziemniaczanejszczypta
soliOpcjonalnie:1/2 szklanki posiekanych
orzechów2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą foremkę o wymiarach 17 cm x 24 cm . Posmarować ją
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy
masło będzie w połowie roztopione dodać 2
czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.W oddzielnej misce rozmiksować
jajka z
cukrem oraz
wanilią jeśli używamy. Dodać do nich roztopioną
czekoladę z
masłem i zmiksować na gładką masę.Dodać
mąkę,
sól i grubo posiekane
orzechy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, posypać drobno posiekaną odłożoną
czekoladą.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 - 35 minut. Odstawić na ok. 15-20 minut, wyjąć z blaszki na deskę i jeszcze odczekać kolejne 15 - 20 minut przed pokrojeniem.WskazówkiW większej tortownicy o średnicy 23-24 cm brownie będziemy piec krócej, ok. 23-25 minut.