Wykonanie
Masz ochotę na ciężkie i mocno
czekoladowe ciasto? Brownie w tej roli sprawdzi się znakomicie. Poniżej znajdziesz przetestowany przepis, dzięki któremu wykonasz przepyszne ciasto – szybko i z łatwością. Możesz być pewna, że w takim wydaniu bardzo szybko zniknie z talerza.To ciasto
czekoladowe, które wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Jego historia jest dość długa – jeśli chodzi o brownie, przepis pierwszy raz został opublikowany w 1904 roku. Wszystkie współczesne receptury nawiązują do tradycji, dzięki
czemu to ciasto
czekoladowe zachowuje swoją intensywność i ciężkość.
Czekoladowe brownie to ciasto, którego przygotowanie jest szybkie i proste. Poradzisz sobie z nim nawet wtedy, gdy nie masz wybitnych umiejętności cukierniczych. Najważniejsze to postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami i trzymanie się ilości składników.Składniki:300 g
gorzkiej czekolady,200 g
masła,3
jajka,250 g
cukru (może być
cukier kokosowy),135 g
mąki,szczypta
soli.W rondelku umieść
masło i roztop na małym ogniu. Dwie
czekolady połam na kosteczki, a następnie dodaj do
masła. Mieszaj do czasu, gdy się roztopią. Odstaw z ognia.W misce zmiksuj
jajka z
cukrem. Dodaj roztopioną
czekoladę i
masło. Ponownie zmiksuj na gładką masę. Dodaj
mąkę i
sól, a następnie dokładnie wymieszaj, aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji.Nagrzej piekarnik do 160 o C. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej o wymiarach 21 x 28 cm). Resztę
czekolady zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta.Wstaw formę do piekarnika. Piecz przez ok. 35 minut.Jeśli chcesz przygotować ciasto
czekoladowe brownie w wersji fit, skorzystaj z poniższego przepisu. Nawet nie zauważysz braku
mąki czy
cukru. Szybko też przekonasz się, że pyszne ciasta
czekoladowe wcale nie muszą być bardzo kaloryczne.Składniki:240 g
fasoli czerwonej z puszki,1 duży dojrzały
banan,2
jajka,1,5 łyżki
oleju,1,5 łyżki
kakao,2 łyżki
ksylitolu lub innego naturalnego słodzika,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.
Fasolę dokładnie przepłucz na sitku pod ciepłą
wodą. Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie zblenduj na gładką masę.Tak przygotowane ciasto umieść w formie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piecz przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) – z włączonymi grzałkami góra-dół (bez termoobiegu).Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.Jeśli chcesz,
czekoladowe brownie możesz udekorować
polewą czekoladową lub posypać
cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje w towarzystwie
musu owocowego, np.
malinowego albo
lodów. Dodatki są dowolne – wybierz te, które lubisz.