ßßß Cookit - przepis na PYSZNE, BEZGLUTENOWE BROWNIE

PYSZNE, BEZGLUTENOWE BROWNIE

nazwa

Wykonanie

Dla wszystkich wielbicieli brownie, proponuję jego zdrowszą wersję, na bazie mąk bezglutenowych: kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Mąki można dowolnie zmieniać, chodzi o zachowanie ich łącznej wagi, komponujemy wg własnego upodobania choć ich smak jest w efekcie końcowym niewyczuwalny. Nawet ja, nie przepadająca za czekoladą skusiłam się na kawałeczek. Zapach pieczonego ciasta jest wprost nieziemski, to chyba za sprawą połączenia czekolady i cukru trzcinowego (tym razem ciasto piekłam z jego dodatkiem, można oczywiście użyć ksylitolu). Polecam bardzo gorąco to ciasto, wszyscy czekoladoholicy wręcz oszaleją na jego punkcie, jest przepyszne... :-)
Masło można zastąpić olejem kokosowym, otrzymamy wówczas ciasto bez laktozy (i bez białka mleka - czekolady o dużej zawartości kakao nie zawierają mleka). Ja piekłam z masłem i z olejem, po połowie (zależało mi na maślanym smaku, olej nadaje z kolei większej wilgotności).
Znalezione tutaj Piekłam w blaszce: 17x24cm
Składniki:
- 300g czekolady dobrej jakości (60-70% kakao)
- 200g masła lub zamiennie 150g oleju kokosowego + 50g wody (ja dałam 100g masła, 75g oleju kokosowego i 25g wody)
- 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 50g mąki ryżowej + 50g mąki kukurydzianej + 35g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondelka, dodać olej kokosowy i rozpuścić na małym palniku, dodać 2 połamane czekolady i mieszając wszystko razem roztopić. Nie gotować.
W misie miksera ubić jajka z cukrem trzcinowym (lub ksylitolem) i ekstraktem waniliowym na puch. Dodać roztopioną czekoladę z masłem i olejem kokosowym i zmiksować na gładką masę.
Dodajemy mąki, sól i rozdrobnione orzechy i mieszamy na jednolita masę.
Wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i posypujemy pokruszoną na mniejsze kawałki trzecią czekoladą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C na termoobiegu ok.30 minut.
Odstawiamy do przestudzenia na ok.15-20 minut.
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Choć ciepłe ponoć smaczniejsze. Po wystudzeniu proponuję więc podgrzać ciasto w mikrofali, wówczas czekolada stanie się fajnie płynna.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/01/pyszne-bezglutenowe-brownie.html