ßßß Cookit - przepis na Frittata z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorkiem i miętą

Frittata z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorkiem i miętą

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 - 2 porcje
1 łyżka masła
1 por
3 duże jajka
100 g kwaśnej gęstej śmietany 12%
100 g roladki koziej
2 - 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią (lub dymki)
1/3 szklanki listków świeżej mięty
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pora (białą i jasnozieloną część) przekroić wzdłuż na 4 części, opłukać i osuszyć, pokroić na 1 cm plasterki. Na patelni o średnicy 18 cm roztopić masło, dodać pora, posolić i smażyć przez około 3 - 4 minuty, aż por zmięknie i zeszkli się.
Do miski wbić jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, roztrzepać widelcem.
Odstawić patelnię z porami z ognia, dodać masę jajeczną, łyżką wyłożyć śmietanę, plasterki sera i gałązki szczypioru przekrojone na pół. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 12 minut, posypać miętą i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/frittata/frittata_z_porami_kozim_serem/przepis.html