ßßß Cookit - przepis na Muffiny miodowo-jogurtowe

Muffiny miodowo-jogurtowe

nazwa

Wykonanie

Mufiiny miodowo-jogurtowe w konsystencji przypominają nieco muffiny wytrawne. Dosłodzone miodem, a więc pewnie zdrowsze, niż te na cukrze. Choć ja osobiście wolę słodsze wypieki np te i te, to wiem, że są zwolennicy nieco mniej słodkich "słodyczy". Pomimo mniejszej słodkości, nie było jednak problemów ze "zbytem" tych muffinek.
50 g masła
75 g (5 łyżek) miodu
250 ml jogurtu
1 jajko
starta skórka z 1 cytryny
50 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny
115 g (1 szklanka) mąki
115 g (1 szklanka) maki pełnoziarnistej(dałam zwykłej)
7,5 ml (1 1/2) łyżeczki sody
szczypta gałki muszkatołowej
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i przygotowujemy 12 muffinową foremkę.
W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. W misce mieszamy razem jogurt, jajko, skórkę z cytryny i sok. Dodajemy maślano-miodową miksturę. W innej misce mieszmy przesiane suche składniki. Mieszamy suche z mokrymi.
Wypełniamy muffinowe foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremkach, studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden "The great big cookie book"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/08/muffiny-miodowo-jogurtowe.html