Wykonanie
Mufiiny
miodowo-
jogurtowe w konsystencji przypominają nieco muffiny wytrawne. Dosłodzone
miodem, a więc pewnie zdrowsze, niż te na cukrze. Choć ja osobiście wolę słodsze wypieki np te i te, to wiem, że są zwolennicy nieco mniej słodkich "
słodyczy". Pomimo mniejszej słodkości, nie było jednak problemów ze "zbytem" tych muffinek.
50 g
masła75 g (5 łyżek)
miodu250 ml
jogurtu1
jajkostarta skórka z 1
cytryny50 ml (1/4 szklanki)
soku z cytryny115 g (1 szklanka)
mąki115 g (1 szklanka)
maki pełnoziarnistej(dałam zwykłej)7,5 ml (1 1/2) łyżeczki
sodyszczypta
gałki muszkatołowejPiekarnik nastawiamy na 190 st C i przygotowujemy 12 muffinową foremkę.W rondelku rozpuszczamy
masło i
miód. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. W misce mieszamy razem
jogurt,
jajko,
skórkę z cytryny i sok. Dodajemy
maślano-
miodową miksturę. W innej misce mieszmy przesiane suche składniki. Mieszamy suche z mokrymi.Wypełniamy muffinowe foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Pozostawiamy przez 5 minut w foremkach, studzimy na kratce.Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden "The great big cookie book"