ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne magdalenki (bezglutenowe)

Wielkanocne magdalenki (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
50g mąki jaglanej
50g mieszanki mąk bezglutenowych (ja dałam około 1 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę odtłuszczonego siemienia lnianego, 1 łyżkę mąki z ciecierzycy)
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
70 gram roztopionego masła
1 duże jajko
1 łyżka miodu
5 pokrojonych daktyli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z cytryny (niewoskowana)
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy masło, miód, olejek waniliowy. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy pokrojone daktyle i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto wykładamy do silikonowych foremek (u mnie w kształcie pisanek). Piekarnik nagrzewamy do 200 0 C i pieczemy przez 12 minut do suchego patyczka.
Gotowe magdalenki studzimy na kratce. Po wystudzeniu lekko posypujemy cukrem pudrem (ja użyłam cukru trzcinowego, który zmieliłam w młynku do kawy)
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/04/wielkanocne-magdalenki-bezglutenowe.html