ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinią i szafranem

Makaron z cukinią i szafranem

Wykonanie

Składniki
2 porcje
szczypta nitek szafranu
200 g makaronu w kształcie rurek (np. Tortiglioni lub Rigatoni)
1/2 dużej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cukinia ze skórką
1 szklanka drobno startego Parmezanu
2 łyżki listków świeżego tymianku + do dekoracji
Przygotowanie
Szafran zalać 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko posolić i dusić razem aż cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Można podlać odrobiną wody, gdyby cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku na patelni.
Dodać szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek, zagotować. Makaron dokładnie odcedzić i dodać do cukinii, wymieszać. Posypać tartym Parmezanem, lekko przemieszać, doprawić ewentualnie solą oraz przełożyć do ogrzanych głębokich talerzy.
Wskazówki
Zamiast tymianku można użyć natki pietruszki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_z_cukinia/z_szafranem/przepis.html