Wykonanie
Składniki2 porcjeszczypta nitek
szafranu200 g
makaronu w kształcie rurek (np. Tortiglioni lub Rigatoni)1/2 dużej
cebuli4 łyżki
oliwy z oliwek1 średnia
cukinia ze skórką1 szklanka drobno startego
Parmezanu2 łyżki listków świeżego
tymianku + do dekoracjiPrzygotowanie
Szafran zalać 1/4 szklanki ciepłej
wody i odstawić.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i posolić. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy z oliwek i zeszklić
cebulę, następnie dodać
cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko posolić i dusić razem aż
cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Można podlać odrobiną
wody, gdyby
cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku na patelni.Dodać
szafran wraz z
wodą, pozostałe 2 łyżki
oliwy z oliwek oraz
tymianek, zagotować.
Makaron dokładnie odcedzić i dodać do
cukinii, wymieszać. Posypać tartym
Parmezanem, lekko przemieszać, doprawić ewentualnie
solą oraz przełożyć do ogrzanych głębokich talerzy.WskazówkiZamiast
tymianku można użyć
natki pietruszki.