ßßß Cookit - przepis na makaron z cukinią i szafranem

makaron z cukinią i szafranem

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wam, ale mnie w okolicy godziny 14 włącza się w głowie program: "co na obiad"?
Odwieczne pytanie i gonitwa myśli, co by tu zrobić:
dobrego
sycącego nowego
SZYBKIEGO
by po powrocie z pracy, do czasu aż przygotuję posiłek, żołądek nie zdążył "przywrzeć do krzyża".
Szybka ankieta wśród koleżanek z pracy, teleportacja w celu analizy zawartości lodówki i pomoc przyjaciela "google" - szukaj: pomysł na obiad.
Tym oto sposobem trafiłam na makaron z cukinią i szafranem (źródło: www.kwestiasmaku.pl).
Lekkie, smaczne i jakże inne. Czyżby dlatego, że nie ma w nim kurczaka???
Składniki:
szczypta nitek szafranu (np. Kotanyi, ok. 5zł)
200 g makaronu w kształcie rurek (np. rigatoni)
1/2 dużej cebuli (ja wybrałam czerwoną ale biała również jest ok)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cukinie ze skórką
100 g świeżo startego parmezanu
szczypta tymianku (ja dodałam płaską łyżeczkę)
300 g grillowanej ryby (tilapia, miruna, sola) - opcjonalnie
bazylia / świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
Szafran zalej 1/4 szklanki ciepłej wody i odstaw.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij cebulę.
Dodaj cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko posól i duś razem aż cukinia zmięknie i delikatnie się zrumieni, od czasu do czasu mieszając (ok. 7 min.).
Dodaj szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek. Zagotuj.
Przypraw rybę solą i pieprzem. Grilluj na patelni. Po usmażeniu rozdrobnij na kawałki ok. 2 x 2 cm i dodaj do cukinii.
Makaron dokładnie odcedź i dodaj do cukinii. Wymieszaj.
Posyp startym parmezanem. Delikatnie przemieszaj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Polecam!
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/04/makaron-z-cukinia-i-szafranem.html