Wykonanie
Nie wiem jak Wam, ale mnie w okolicy godziny 14 włącza się w głowie program: "co na obiad"?Odwieczne pytanie i gonitwa myśli, co by tu zrobić:dobregosycącego nowegoSZYBKIEGOby po powrocie z pracy, do czasu aż przygotuję posiłek, żołądek nie zdążył "przywrzeć do krzyża".Szybka ankieta wśród koleżanek z pracy, teleportacja w celu analizy zawartości lodówki i pomoc przyjaciela "google" - szukaj: pomysł na obiad.Tym oto sposobem trafiłam na
makaron z
cukinią i
szafranem (źródło: www.kwestiasmaku.pl).Lekkie, smaczne i jakże inne. Czyżby dlatego, że nie ma w nim kurczaka???
Składniki:szczypta nitek
szafranu (np. Kotanyi, ok. 5zł)200 g
makaronu w kształcie rurek (np. rigatoni)1/2 dużej
cebuli (ja wybrałam czerwoną ale biała również jest ok)4 łyżki
oliwy z oliwek2
cukinie ze skórką100 g świeżo startego
parmezanuszczypta
tymianku (ja dodałam płaską łyżeczkę)300 g grillowanej
ryby (tilapia, miruna,
sola) - opcjonalnie
bazylia / świeży
tymianek do dekoracjiPrzygotowanie:
Szafran zalej 1/4 szklanki ciepłej
wody i odstaw.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy z oliwek i zeszklij
cebulę.Dodaj
cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko
posól i duś razem aż
cukinia zmięknie i delikatnie się zrumieni, od czasu do czasu mieszając (ok. 7 min.).Dodaj
szafran wraz z
wodą, pozostałe 2 łyżki
oliwy z oliwek oraz
tymianek. Zagotuj.Przypraw
rybę solą i
pieprzem. Grilluj na patelni. Po usmażeniu rozdrobnij na kawałki ok. 2 x 2 cm i dodaj do
cukinii.
Makaron dokładnie odcedź i dodaj do
cukinii. Wymieszaj.Posyp startym
parmezanem. Delikatnie przemieszaj i ewentualnie dopraw
solą i
pieprzem.
Polecam!