ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z cukinią i crumble w sosie jogurtowo szafranowym

Spaghetti z cukinią i crumble w sosie jogurtowo szafranowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – spaghetti z cukinią i crumbles w sosie jogurtowo szafranowym. Ja uwielbiam crumbles a w połączeniu z makaronem...mniam mniam. Mój ulubiony patent na spaghetti z cukinią. Jeśli cenicie sobie dobre przepisy na szybkie obiady, dzisiaj możecie skorzystać.
Składniki:
200 gr spaghetti
2 cukinie
1/2 cebul i
1 opakowanie jogurtu naturalnego
100 gr chleba tostowego
parę listków bazylii
1 łyżka oliwy
szafran do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotuje się woda, cebulę i cukinię opłukujemy, osuszamy i kroimy. Cukinię kroimy w półksiężyce.
Na patelnie wylewamy nitkę oliwy, smażymy cukinie razem z cebulą przez 3-4 minuty.
W międzyczasie miksujemy blenderem chleb tostowy z bazylią. Chleb tostowy zrumieniamy na oliwie.
W misce mieszamy jogurt z szafranem.
Wrzucamy makaron na patelnie i mieszamy. Następnie wrzucamy do miski z jogurtem i mieszamy. Dodajemy po ł owę crumble.
Przed podaniem wierzch posypujemy resztą crumble.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/02/spaghetti-z-cukinia-i-crumble-w-sosie.html