Wykonanie
Kremowe, gęste zupy z sezonowych warzyw to coś,
czemu mówię zdecydowane "tak". Zupa z
cukinii jest wręcz banalnie prosta do wykonania. Tak naprawdę potrzebujemy jedynie dwóch warzyw, żeby stworzyć pyszną zupę, idealną na pierwsze danie (choć jak dla mnie jest na tyle sycąca, że zastępuje również i drugie).
Składniki:
cukinia (ok.1 kg)1 duża
cebula4 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz1
jajko (opcjonalnie)
chleb tostowy2 łyżki
oliwy z oliwekzioła wg uznania (w moim przypadku
bazylia i
oregano)-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cebulę siekamy na większe kawałki.Podsmażamy ją w garnku, na rozgrzanej
oliwie z oliwek (cały czas mieszając).Kiedy bardzo delikatnie się zarumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię.Zmniejszamy ogień i dodajemy trochę
wody (zupa powinna być z początku dość rzadka).Dodajemy odrobinę
soli i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.Doprawiamy
pieprzem.Gotujemy do czasu, aż
cukinia będzie miękka, dodając co jakiś czas odrobinę
wody.Jej ilość jest uzależniona od tego, jak gęstą zupę chcemy otrzymać.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Pokrojony w kostkę
chleb przyprawiamy
ziołami.Opiekamy na blasze z odrobiną
oliwy z oliwek w temp. 200 ° C przez kilka minut.Grzanki są gotowe, kiedy ładnie się zarumienią.Wersja opcjonalna:Do podsmażonej
cebuli i
cukinii dodajemy roztrzepane
jajko.Energicznie i dokładnie mieszamy.Zdejmujemy z ognia.
Przepis zaczerpnięty z książki "Mamma Mia!" Cristiny Bottari .