Wykonanie
Szybka propozycja na kolejny upalny weekend, kiedy od samego stania przy kuchence jest już gorąco ;)
Szafran pięknie barwi
cukinię i niesamowicie pachnie!
Składniki (2 porcje):szczypta nitek
szafranu,200 g
makaronu w kształcie rurek,ząbek
czosnku,4 łyżki
oliwy z oliwek,1 średnia
cukinia ze skórką,1 szklanka drobno startego
grana padano,2 łyżki listków świeżego
tymianku.Wykonanie:
Szafran zalewamy 1/4 szklanki ciepłej
wody i odstawiamy.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek i szklimy
czosnek, następnie dodajemy
cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko solimy i dusimy razem aż
cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Możemy podlać odrobiną
wody, gdyby
cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku. Dodajemy
szafran wraz z
wodą, pozostałe 2 łyżki
oliwy z oliwek oraz
tymianek, gotujemy.
Makaron cedzimy i dodajemy do
cukinii, mieszamy. Posypujemy tartym
grana padano, doprawiamy ewentualnie
solą oraz przekładamy do głębokich talerzy.
Buon appetito!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestia smaku