Wykonanie
piątek, 21 Wrzesień 2012, autor: blue_megi, 13 Komentarzy »Przepis inny niż zazwyczaj, niczego się nie zagniata, nie uciera ani nie miksuje. Mieszamy suche składniki i wsypujemy do formy przekładając warstwami
jabłek, a na górę ścieramy
masło. Dopóki nie ukroiłam pierwszego kawałka, nie wierzyłam że coś z tego wyjdzieCiasto ma fantastyczną chrupiącą skorupkę i jeszcze nie raz je upiekę. Polecam!Przepis znalazłam u Dorotki z bloga Moje Wypieki .
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru (jeśli
jabłka są słodkie, możemy dać mniej)1 szklanka
kaszy manny1,5 czubatej łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłekszczypta
cynamonu3/4 kostki zimnego
masła (około 170 g)
Mąkę,
cukier,
kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja pokroiłam w bardzo cienkie talarki).Spód tortownicy o średnicy 23 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować
masłem.Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę
jabłek. Oprószyć
cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę
jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.Smacznego.