ßßß
Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru (jeśli jabłka są słodkie, możemy dać mniej)1 szklanka kaszy manny1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia1,5 kg jabłekszczypta cynamonu3/4 kostki zimnego masła (około 170 g)Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja pokroiłam w bardzo cienkie talarki).Spód tortownicy o średnicy 23 centymetry wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem.Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek. Oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.Smacznego.