ßßß Cookit - przepis na Pierś perliczki z pigwą i białym winem

Pierś perliczki z pigwą i białym winem

nazwa

Wykonanie

Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to duszona w białym winie pierś perliczki z dodatkiem pigwy. Danie bardzo proste a jednocześnie wykwintne. Dzięki temu nie spędzimy pół dnia przy kuchni w czasie świąt a rodzina będzie zachwycona obiadem.
Składniki:
1 filet z perliczki
2 pigwy
1 cebula
łyżka majeranku
olej
sól
szklanka białego wina
Na patelni rozgrzać olej, położyć obsypaną solą i przyprawami pierś perliczki, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę i dusić chwilę. Wlać wino, szklankę wody, dodać majeranek i dusić ok 30 min. Gdy płyn już się zredukował dodać pokrojoną w cząstki lub plasterki pigwę i dusić w dalszym ciągu na małym ogniu. Owoce pigwy powinny być miękkie ale nie rozciapane. Przyprawić do smaku solą i świezo mielonym pieprzem. Podawać z ryżem i ulubiona surówką.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/12/Piers-perliczki-z-pigwa-i-bialym-winem.html