Wykonanie
Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to duszona w
białym winie pierś perliczki z dodatkiem
pigwy. Danie bardzo proste a jednocześnie wykwintne. Dzięki temu nie spędzimy pół dnia przy kuchni w czasie świąt a rodzina będzie zachwycona obiadem.
Składniki:1 filet z perliczki2
pigwy1
cebulałyżka
majerankuolejsólszklanka
białego winaNa patelni rozgrzać
olej, położyć obsypaną
solą i
przyprawami pierś perliczki, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną
cebulę i dusić chwilę. Wlać
wino, szklankę
wody, dodać
majeranek i dusić ok 30 min. Gdy płyn już się zredukował dodać pokrojoną w cząstki lub plasterki
pigwę i dusić w dalszym ciągu na małym ogniu.
Owoce pigwy powinny być miękkie ale nie rozciapane. Przyprawić do smaku
solą i świezo mielonym
pieprzem. Podawać z
ryżem i ulubiona surówką.Smacznego:)