Wykonanie
Kolor tej pasty przyciąga wzrok. " Z czym Pani ma kanapkę? Z marchewką?" usłyszałam od ucznia pierwszej klasy. Starsi są trochę bardziej powściągliwi ale równie ciekawi. Tymczasem to pasta z
kaszy jaglanej a swój piękny
marchewkowy kolor zawdzięcza pieczonej
papryce. Pastę przygotowałam bo ugotowałam za dużo
kaszy a już dawno chciałam zrobić jakieś smarowidło z jej udziałem.
Paprykę upiekłam podczas pieczenia
chleba, często tak robię, żeby było ekonomicznie. Wkrótce kolejny pomysł także z pieczoną
papryką.
Składniki:szklanka
kaszy jaglanej1 upieczona
papryka2 ząbki
czosnkusok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżka)3-4 łyżki
oliwysól,
pieprztymianekKaszę ugotować, odsączyć. Do wysokiego naczynia wrzucić
kaszę,
paprykę,
czosnek, i wszystko dokładnie zmiskować. Dodać
sok z cytryny,
sól i
pieprz oraz
tymianek. Wymieszać. Stopniowo wlewać
oliwę. Pasta nie powinna być zbyt sucha ale nie może też być zbyt tłusta. Przed podaniem koniecznie schłodzić.Smacznego:)