ßßß Cookit - przepis na Pasta z pieczonej papryki i kaszy jaglanej

Pasta z pieczonej papryki i kaszy jaglanej

nazwa

Wykonanie

Kolor tej pasty przyciąga wzrok. " Z czym Pani ma kanapkę? Z marchewką?" usłyszałam od ucznia pierwszej klasy. Starsi są trochę bardziej powściągliwi ale równie ciekawi. Tymczasem to pasta z kaszy jaglanej a swój piękny marchewkowy kolor zawdzięcza pieczonej papryce. Pastę przygotowałam bo ugotowałam za dużo kaszy a już dawno chciałam zrobić jakieś smarowidło z jej udziałem. Paprykę upiekłam podczas pieczenia chleba, często tak robię, żeby było ekonomicznie. Wkrótce kolejny pomysł także z pieczoną papryką.
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
1 upieczona papryka
2 ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku (ok. 1 łyżka)
3-4 łyżki oliwy
sól, pieprz
tymianek
Kaszę ugotować, odsączyć. Do wysokiego naczynia wrzucić kaszę, paprykę, czosnek, i wszystko dokładnie zmiskować. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz oraz tymianek. Wymieszać. Stopniowo wlewać oliwę. Pasta nie powinna być zbyt sucha ale nie może też być zbyt tłusta. Przed podaniem koniecznie schłodzić.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/10/Pasta-z-pieczonej-papryki-i-kaszy-jaglanej.html