Wykonanie
Zapach świeżego
pieczywa unoszący się po domu jest cudowny i nie równa się z niczym. Nawet najgorsza domowa
bułka jest lepsza od najlepszej sklepowej. Bo o ile jeszcze można kupić dobry
chleb o tyle
bułki są do niczego, przynajmniej te do których ja mam dostęp.Dlatego piekę kolejne i zanosi się, że przynajmniej na razie nie przestanę.
Składniki:120 g
masła600 g
mąki pszennej typ 55020 g
drożdży250 ml ciepłego
mleka2 łyżki
miodu2
jajka roztrzepane1 płaska łyżeczka
solimak do posypaniaZ
drożdży, łyżki
mąki i odrobiny
mleka zrobić rozczyn, odstawić do podrośnięcia. Gdy
drożdże są już wysokie przesiać
mąkę,
sól, dodać
mleko i
jajka oraz
miód. Wyrobić lekko ciasto i dodać rozpuszczone gorące
masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie odgazować ciasto, uformować wałek i podzielić na ok. 12 części. Z każdej uformować
bułkę. Układać
bułki na wysmarowanej
masłem blaszce, posmarować
mlekiem i posypać
makiem. Odstawić na 15 min, następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec. ok. 15-20 min, aż
bułki będą miały piękny złoty kolor.Smacznego:)