ßßß
Składniki:120 g masła600 g mąki pszennej typ 55020 g drożdży250 ml ciepłego mleka2 łyżki miodu2 jajka roztrzepane1 płaska łyżeczka solimak do posypaniaZ drożdży, łyżki mąki i odrobiny mleka zrobić rozczyn, odstawić do podrośnięcia. Gdy drożdże są już wysokie przesiać mąkę, sól, dodać mleko i jajka oraz miód. Wyrobić lekko ciasto i dodać rozpuszczone gorące masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie odgazować ciasto, uformować wałek i podzielić na ok. 12 części. Z każdej uformować bułkę. Układać bułki na wysmarowanej masłem blaszce, posmarować mlekiem i posypać makiem. Odstawić na 15 min, następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec. ok. 15-20 min, aż bułki będą miały piękny złoty kolor.Smacznego:)