ßßß Cookit - przepis na Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny, pyszny, domowy chleb to mieszaniec na zakwasie. Tak mnie wciągnęło pieczenie chleba, że na razie nie planuję kupować pieczywa w sklepie. No i zakwas kolejny już raz okazał się nie taki straszny. Uwielbiam chleby z ziarnami więc dodałam ziarna słonecznika.
Składniki na zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
140 g mąki żytniej
100 g wody
Składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Składniki na chleb:
szklanka ciepłej wody (250 ml)
300 g mąki żytniej, typ 720
150 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
szklanka ziaren słonecznika (część odłożyć do wysypania formy)
Do miski z zaczynem wlać wodę, wymieszać. Przesiać mąkę i pozostałe składniki, wyrobić dość luźne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej i wysypanej ziarnami słonecznika formy keksówki i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy cala foremka jest już wypełniona ciastem chlebowym, wierzch spryskać oliwą i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze około 40 min. Wystudzić chleb na kratce.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/02/Chleb-slonecznikowy-na-zakwasie.html