Wykonanie
Ciasto stare jak świat, a na pewno starsze ode mnie bo kiedy zrobiłam je na jakąś imprezę, wszyscy stwierdzili , że to ciasto ich dzieciństwa. Ja takiego ciasta nie
jadłam będąc dzieckiem ale zrobiłam teraz i też mi smakuje. Do tego jest bardzo szybkie i proste i może być alternatywą dla wolnych
białek.

ŹródłoSkładniki:8
białek1 i 1/2 szkl.
cukru (może być trochę mniej)8 łyżeczek
żelatynysok z cytryny (ok. 2 łyżki) lub kwasek
cytrynowy (ok. 1/4 łyżeczki)odrobina
aromatu śmietankowegoherbatniki do wyłożenia formyew. 50 ml
soku malinowego lub 1 łyżeczka
kakaoSpód formy (ok. 23 x 33 cm) wyłożyć
herbatnikami.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej
wody. Naczynie wstawić do garnka z gorącą
wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier oraz
sok z cytryny i ubijać do momentu, aż
cukier się rozpuści. Dodać
żelatynę i
aromat śmietankowy, ubijać jeszcze przez chwilę. W tym momencie masę można podzieliłam na pół i do jednej części dodałam 50 ml
soku wiśniowego.. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Polać
polewą czekoladową lub posypać
kakao.Smacznego:)