ßßß
Składniki na zaczyn:20 g drożdży1/2 szklanki mleka1/2 szklanka mąki1/4 łyżeczki cukruSkładniki na ciasto:120 g masła o temp pokojowej3/4 szklanka cukru3 żółtka1/2 szklanka mlekacukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy1/4 łyżeczki soliskórka z cytryny (2 łyżki)3,5 szklanka mąkiSkładniki na nadzienie:wiśnie (ok. 2 szklanek)ok. 3/4 szklanki cukru do smaku150 g sera ricottaekstrakt waniliowy do smakuSer wymieszać dokładnie z ekstraktem waniliowym i cukrem.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek, nakładać po łyżeczce masy serowej i 2-3 wydrylowane wiśnie. Uformować bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić drożdżówki do piekarnika i piec ok. 30 mSmacznego:)