ßßß
ŹródłoSkładniki:3 opakowania śledzi Matjas w oleju6 cytryngarść goździków2-3 łyżki oliwyCytryny bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Obrać je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok do osobnego naczynia. Śledzie bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, następnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego i kroić na 2-3 centymetrowe kawałki.W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to 2-3 goździki i warstwę śledzi. Kontynuować do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać około łyżki oliwy, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce.Smacznego:)