ßßß Cookit - przepis na Makowa panienka

Makowa panienka

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto leżał rok, a że makowe wypieki najlepiej smakują w okolicach Bożego Narodzenia to się wreszcie za nie wzięłam. Ciasto jest bardzo dobre, wiórki kokosowe i mak to bardzo udany duet. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam w tym przepisie jest dodanie soku z cytryny do mleka. Mleko zakwaszone sokiem z cytryny natychmiast się waży więc dodałam sok cytrynowy do gotowego budyniu. Na święta doskonały przepis.
Źródło
Składniki na ciasto:
150 g maku
100 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g posiekanych migdałów bez skórki
50 g migdałów mielonych
8 białek
4 żółtka (pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu)
Składniki na krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego (po 50 g)
375 ml mleka
200 ml soku z cytryny
80 g cukru (lub więcej, zależnie od potrzeb, jeśli użyjemy budyniu bez cukru 80 g to minimum)
cukier wanilinowy lub otarta laska wanilii
4 żółtka
175 g - 200 g bardzo miękkiego masła
Dokładnie ubić białka mikserem. Dodać cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Na końcu resztę sypkich składników. Mieszać drewnianą łyżką. Upiec 2 placki na blaszce o wymiarach 26x30 (foremkę wykładamy pergaminem). Można więc od razu na samym początku podzielić składniki na połowę i przygotować ciasto na dwa razy lub też przygotować ciasto na raz i dopiero wtedy podzielić masę. Piec placki przez 20 minut w 170 stopniach bez nawiewu. Przełożyć na pergamin do przestudzenia.
Odlać pół szklanki mleka. Resztę zagotować. W szklance rozpuścić proszek budyniowy z obu opakowań, cukier, cukier wanilinowy. Kiedy mleko się zagotuje wlać do niego zawartość szklanki, mieszając, by nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń, uważając, by go nie przypalić. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach dodać żółtka. Wystudzić pod przykryciem. Kiedy wystygnie dodać porcjami miękkie masło ubijając mikserem.
Przełożyć krem na pierwsze ciasto, rozsmarować dokładnie. Przykryć drugim. Delikatnie docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce, by się przegryzło. Podawać posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z białej czekolady.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/12/Makowa-panienka.html