ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI BUDYNIOWE

ROGALIKI BUDYNIOWE

nazwa

Wykonanie

Przepis na te pyszne ciastka - rogaliki znalazłam na blogu ALI i od razu wpadły mi w oko. Małe, niepozorne, proste i szybkie do zrobienia.
Posypane jedynie odrobiną cukru wymieszanego z cukrem waniliowym ... z wierzchu lekko chrupiące, miękkie w środku mają smak i zapach wanilii i budyniu :)) Pyszne są świeże, ale i na drugi dzień smakują rewelacyjnie, wg mnie nawet nabierają dodatkowego smaku :)
Polecam gorąco!
Składniki:
220g m ąki pszennej
110g miękkiego masła (ja dałam roztopione)
95g cukru
2 żółtka
1 budyń waniliowy bez cukru (35g)
2 łyżki mleka
1 op. cukru wanilinowego
Dodatkowo:
1 białko
cukier wymieszany z cukrem wanilinowym
Wykonanie:
Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pozostałe składniki i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki odrywać małe kawałki, nadając im kształt podkowy. Każdy rogalik posmarować białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180st ok 15 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/rogaliki-budyniowe.html