ßßß Cookit - przepis na Babka biało - żółta

Babka biało - żółta

nazwa

Wykonanie

Smaczna, wilgotna babka z ponad dwudziestoletniego przepisu, który postanowiłem odgrzebać i wypuścić w szeroki świat. Zapewniam, że jest tego warta :)
Składniki :
Przygotowanie zaczyna się od polewy, ponieważ musi ona wystygnąć.
Polewa :
- łyżka masła,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3 łyżki mleka,
- około 80 g wiórków kokosowych.
Składniki polewy podgrzewamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto białe :
- 75 g masła,
- 100 g cukru ( w tym waniliowy ),
- 4 białka,
- 150 g mąki,
- 4 łyżki mleka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate ),
- 130 g wiórków kokosowych.
W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać po jednym białku i ucierając wsypywać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem i mleko. Na koniec wsypać wiórki, zamieszać i ciasto wlać do formy. Ciasto żółte przygotować w tej samej misce.
Ciasto żółte :
- 25 g masła,
- 50 g cukru,
- 4 żółtka,
- 100 g mąki,
- 1 mały budyń waniliowy,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate ),
- 2 łyżki mleka.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Dolać mleko. Ciasto będzie dość gęste. Równomiernie rozłożyć je na cieście białym
Górę ciasta żółtego posmarować przygotowaną wcześniej polewą.
Formę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 50 minut.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/03/babka-biao-zota.html