Witamy - już właściwie po świętach. Nie mniej jednak chcielibyśmy pochwalić się kilkoma ciastami ze świątecznego stołu jakie udało nam się ostatnio zrobić. Jako pierwszy będzie pijak czyli ciasto o spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym i polane czekoladą. Przepis na to ciasto zaczerpnęliśmy z tajnego zeszytu z recepturami mamy Rafała :).Składniki: na ciasto:1 szklanka maku150 g wiórków kokosowych7 białek1 szklanka cukru pudrucukier wanilinowy na krem:500 ml mleka2 budynie śmietankowe1 szklanka cukru pudru7 żółtek1 kostka masładodatkowo:2 tabliczki czekolady100-150 ml śmietany 36 %opakowanie herbatnikówspirytus do nasączeniaCiasto: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wiórki mieszamy z makiem i dodajemy do piany. Pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki mleka i budynie - zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dodać do masy jajecznej. Masło utrzeć mikserem na puch i dodawać do niego po łyżce masy mleczno-jajecznej.Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady ze śmietanką.Przełożenie: Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Następnie wyłożyć warstwę herbatników (każdy herbatnik maczamy chwile w alkoholu) i polać polewą czekoladową. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.Smacznego!