ßßß Cookit - przepis na Pijak.

Pijak.

nazwa

Wykonanie

Witamy - już właściwie po świętach. Nie mniej jednak chcielibyśmy pochwalić się kilkoma ciastami ze świątecznego stołu jakie udało nam się ostatnio zrobić. Jako pierwszy będzie pijak czyli ciasto o spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym i polane czekoladą. Przepis na to ciasto zaczerpnęliśmy z tajnego zeszytu z recepturami mamy Rafała :).
Składniki: na ciasto:
1 szklanka maku
150 g wiórków kokosowych
7 białek
1 szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy na krem:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka cukru pudru
7 żółtek
1 kostka masła
dodatkowo:
2 tabliczki czekolady
100-150 ml śmietany 36 %
opakowanie herbatników
spirytus do nasączenia
Ciasto: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wiórki mieszamy z makiem i dodajemy do piany. Pieczemy w 170 stopniach około 15-20 minut.
Krem: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki mleka i budynie - zmiksować. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dodać do masy jajecznej. Masło utrzeć mikserem na puch i dodawać do niego po łyżce masy mleczno-jajecznej.
Polewa: Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady ze śmietanką.
Przełożenie: Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Następnie wyłożyć warstwę herbatników (każdy herbatnik maczamy chwile w alkoholu) i polać polewą czekoladową. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2012/04/pijak.html