Wykonanie
Ten przepis czekał w kolejce dość długo.
Kapusta kiszona z
suszonymi grzybami to klimaty jak najbardziej świąteczne więc uznałam, że teraz to danie będzie smakować najlepiej.
Kapustę można przygotować wcześniej, w dowolnej chwili ułożyć na
bakłażanie i wstawić do pieca. Doskonałe danie na kolację.
ŹródłoSkładniki:2 średnie
bakłażany3/4 kg
kiszonej kapusty1
cebula średniej wielkościspora garść
suszonych grzybów4 łyżki
olejusól,
pieprzGrzyby opłukać. Przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami
wody, gotować na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Kapustę wypłukać, dodać ok. 4 szklanek
wody i gotować na średnim ogniu, aż będzie miękka. Dodać do
kapusty wodę z gotowania
grzybów i odparować płyn na dużym ogniu.
Cebulę pokroić na drobną kostkę.
Grzyby pokroić w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzać
olej, dodać
cebulę i smażyć często, aż się zeszkli. Dodać
kapustę i
grzyby, dokładnie wymieszać i trzymać na średnim ogniu, aż płyn całkowicie odparuje. Doprawić
solą i
pieprzem, ew.
sosem sojowym.
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry około 2 cm. Z zewnętrznych kawałków odciąć długi kawałek, tak aby położone kawałki się nie chybotały. Każdy kawałek kilka
razy nakłuć widelcem. Blachę posmarować
olejem, ułożyć na nim plastry
bakłażanów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 15 min. Po tym czasie na bakłażanach ułożyć warstwę
kapusty, spryskać
olejem i wstawić do piekarnika,zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać przez 15 min, aż
kapusta na wierzchu zacznie lekko się przypiekać.Smacznego:)