ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z porami

Pieczeń z porami

nazwa

Wykonanie

W oryginale był to pasztet jednak dla mnie pasztet powinien być z gotowanego mięsa dlatego pozwoliłam sobie na zmianę nazwy na pieczeń. Jest to moja kolejna domowa wędlina na kanapki. Dość wyrazista w smaku, dobrze przyprawiona, ze względu na dość intensywny zapach trochę kłopotliwa w spożywaniu w pracy ale to tylko taki mały minusik bo zawsze przecież możemy ją zjeść w domu.
Źródło
Składniki:
450 g obranych porów (tylko białe części)
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 kg łopatki wieprzowej
150 g wędzonego boczku
1 1/2 łyżeczki tymianku
3 listki szałwii
szczypta cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
kilka listków laurowych
Pory pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopić masło, wrzucić pory, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 min. Dodać czosnek i nadal dusić około 10 min, aż pory zrobią się zupełnie miękkie, następnie odstawić by wystygły.
Mięso i boczek pokroić na drobniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Do miski z mięsem wrzucić pory, zioła, przyprawy sól i pieprz i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć masę mięsną do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy pasztetowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam pieczeń przykrytą folia aluminiową bez kąpieli wodnej.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/09/Pieczen-z-porami.html