Wykonanie
Kilka
razy już wspominałam, że smakiem a właściwie zapachem mojego dzieciństwa jest
czarna porzeczka. Za każdym razem, gdy jestem w pobliżu krzaka i czuję TEN zapach, gdzieś w mojej podświadomości czai się jakaś bardzo odległa myśl, może wrażenie, nie umiem dokładnie tego określić, że to jest coś bardzo przyjemnego. I wiem, że chodzi o zapach
czarnej porzeczki. Nie mam takich skojarzeń z żadnym innym
owocem, chociaż
mogę wymienić kilka, które lubię o wiele bardziej. A jakiś czas temu przeglądając najstarszy album wypadło mi to zdjęcie i wszystko stało się jasne.
Nie umiem powiedzieć ile lat mam na nim, może rok, może dwa a może kilka miesięcy ale pewne jest, że to ten
porzeczkowy zagon wpłynął na moją podświadomość. I pewnie jest to moje najwcześniejsze wspomnienie.Mimo wszystko
czarna porzeczka w surowej formie jest dla mnie niejadalna. Natomiast przetworzona jest przepyszna. Nie znam osoby, która nie lubiłaby
dżemu lub soku. A jaka wspaniała jest
nalewka zwana smorodinówką . Po prostu pycha. Ale dzisiaj chciałam pokazać Wam sernik. Miał być w wersji pieczonej, jednak upały nie odpuszczają więc nie ma
mowy o odpalaniu piekarnika. Dlatego zapraszam na kawałek sernika na zimno. Może powinnam nazwać go sernikiem smorodinowym?
Pomysł własnySkładniki na spód:150 g
herbatników70 g
masłaHerbatniki pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym
masłem. Wymieszać i wyłożyć
ciasteczkową masą tortownicę o śr. 21 cm. Wstawić do lodówki.Składniki na masę
serową:3
serki homogenizowane waniliowe (po 170 g)400 g
jogurtu naturalnego2 szklanki
czarnej porzeczki3/4 szklanki
cukru3 czubate łyżki
żelatyny2 łyżki
soku z cytrynyUmyte i oczyszczone
porzeczki umieścić w rondelku z 1/3
cukru. Zagotować i kiedy odrobinę przestygną zmiksować je na gładką masę. Odstawić.W misce wymieszać
serki waniliowe,
jogurt, resztę
cukru,
sok z cytryny i rozpuszczoną
żelatynę. Masę podzielić na pół. Z jednej połowy odjąć 3-4 łyżki masy i przełożyć do drugiej. Przelać ją do tortownicy i wstawić do lodówki. Do tej połowy, z której odjęliśmy część masy serowej teraz należy dodać masę
porzeczkową. Dokładnie wymieszać i przelać na białą warstwę. Wstawić do lodówki.Smacznego:)