Wykonanie
Tak jak
pisałam w poprzednim
poście po dłuższej przerwie, wyjazdach i wakacjach wracam do gotowania i publikowania. Nastała najwspanialsza
pora roku i choć tu, na Wyspach sezonowość
warzyw i owoców nie zaznacza się tak bardzo jak w Polsce, to warto przygotować trochę letnich potraw. Na początek coś z dodatkiem moich ulubionych
truskawek. Dziś wraz z kilkoma dziewczynami - Justinka,
Gin i Siankoo postanowiłyśmy przygotować sernik na zimno, ja zrobiłam go właśnie z dodatkiem
truskawek.Składniki:100g
herbatników25g
masła300g
truskawek125g
jogurtu naturalnego50g
cukru10g
żelatynyopakowanie
galaretki truskawkowejPrzygotowanie ciasta:
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (można dodać nieco mniej
wody) i pozostawić do wystygnięcia.Przygotowanie bazy (
spodu):
Ciastka pokruszyć i zmiksować w blenderze.
Masło roztopić (ja robię to w mikrofalówce) i dadać do
ciastek, masę ponownie zmiksować, aby
ciastka dokładnie wymieszały się z tłuszczem.Przełożyć do niewielkiej tortownicy (17cm) i dokładnie i równo wyłożyć dno i dokładnie je ugnieść, wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Przygotowanie masy:
Truskawki (200g) wyszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka i gotować przez kilka minut aż zmiękną, dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Następnie odstawić
truskawki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować masę
serową -
serek Philadelphia,
jogurt grecki zmiksować z
cukrem. Gdy masa truskawkowa całkiem ostygnie dodać ją do masy serowej i dokładnie wymieszać, a następnie przelać do tortownicy na spód z
ciastek. Odstawić do lodówki, aby się ścięła.Pozostałą część
truskawek wyszypułkować i przekroić na wzdłuż na pół. Gdy masa serowa się zetnie, a
galaretka będzie bardzo gęsta, na
masie serowej ułożyć
truskawki i zalać je
galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin, lub do czasu aż
galaretka się zetnie.
Smacznego!