Wykonanie
To była miłość od pierwszego wejrzenia. Gdy go zobaczyłam w Magazynie Kuchnia od razu wiedziałam, że go zrobię:) Bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze mało kaloryczny -
jogurt i
owoce plus trochę
cukru, który zawsze możesz pominąć;)Składniki;50 dkg
truskawek,50 dkg oczyszczonego ,obranego i pokrojonego w kostkę
rabarbaru,2 łyżeczki
żelatyny,1/2 szklanki
cukru,3 szklanki
naturalnego jogurtu,3/4 szklanki pokruszonych
herbatników zbożowych /wg. mnie można pominąć i ja tak zrobiłam/,Wykonanie;
Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach
wody.
Rabarbar zasypujemy
cukrem zalewamy 1/2 szklani
wody i rozgotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną
żelatynę. Studzimy. Po tym czasie miksujemy i dodajemy
jogurt. Mieszamy. Mrozimy w zamrażalce co 15 minut mieszając. Jeżeli robicie torcik z opcja z
herbatnikami to wykładacie dno tortownicy pokruszonymi
herbatnikami. Na tej warstwie rozsmarowujemy masę z zamrażalnika. Przykrywamy folią i odstawiamy do zamrażalnika na 2 godz. Podajemy z
truskawkami:)