ßßß
Składniki:10 dag makaronuszklanka groszku zielonego3 ziemniaki pokrojone w kostkę1 marchewka1 łodyga selera naciowego1 cebulakawałek porałyżka masła + łyżka oleju1/2 szklanki śmietanyszczypioreksól, pieprz2 l bulionu warzywnego lub drobiowegoW garnku rozgrzać masło z olejem, dodać cebulę z porem i marchewką, przesmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Wlać bulion, dodać seler naciowy, zagotować. Gotować wszystko razem przez ok. 15 min. Jeśli jest zbyt mało płynu dodać wodę lub bulion. Dodać makaron i groszek zielony i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę, zagotować i wyłączyć. Makaron zostawiam al dente, i tak dojdzie w gorącej zupie. Podawać posypaną szczypiorkiem.Smacznego:)