ßßß
Składniki na ok. 30 pierogów:2 szklanki mąki1 łyżeczka soli1 łyżeczka masła1 jajko roztrzepaneokoło 1 szklanki ciepłej wody20 dag kurek1 cebulaolej do podsmażeniasól, pieprztymianekOczyszczone kurki posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć, dodać kurki, tymianek, sól, pieprz i dusić aż wszystko będzie miękkie.Mąkę przesiać , zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło, jajko. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz łyżeczką, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu gotować aż będą miękkie.Smacznego:)