Wykonanie
Szybki ale dobry obiad to coś czego potrzebujemy w tygodniu. Takim daniem w najbliższych dniach będzie u mnie spaghetti z pesto. Smak tego pesto jest boski a wszystko to zasługa prażonego
słonecznika. Do
makaronu użyłam 3 łyżki a resztę włożyłam do słoiczka i będzie na kolejny awaryjny obiad.
ŹródłoSkładniki:100 g pestek
słonecznika uprażonych na suchej patelni2 ząbki
czosnku50 g listków
natki pietruszki bez łodyżek40 g startego
parmezanu120 ml
oliwy extra virginskórka otarta z 1
cytryny30 g soku wyciśniętego z
cytryny1/3 łyżeczki
soli morskiej1/3 łyżeczki grubo zmielonego
pieprzuUprażone na złoto
pestki słonecznika wystudzić, następnie zmiksować z
czosnkiem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę, na końcu doprawić
solą i
pieprzem. Ugotować
makaron al dente w osolonej wodzie. Wymieszać z kilkoma 2-3 łyżkami pesto. Posypać
parmezanem i natychmiast podawać.Pozostałe pesto można przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce kilka dni.Smacznego:)