Wykonanie
Polędwiczka zwana słodką jest moją ulubioną częścią
wieprzowiny.
Mięso jest delikatne, mięciutkie a odpowiednio przyprawione i przyrządzone smakuje wyśmienicie. Dzisiaj proponuję polędwiczkę nadziewaną mielonym
mięsem kurczaka i
suszonymi śliwkami. Nadziewałam polędwiczkę po raz pierwszy i w przygotowaniu tego dania jest to najtrudniejszy moment.
Mięso jest cienkie więc trzeba delikatnie zrobić kieszonką, jak najbardziej na środku. Wkładałam farsz łyżką ale następnym razem
będę nadziewać szprycą. Po nadzianiu
mięso można zszyć, ja spięłam wykałaczkami. Polędwiczkę można, dusić na patelni w sosie lub zapiekać w piekarniku.
Składniki:2
polędwiczki wieprzowepołowa
fileta drobiowegokilka suszonych
śliwekszklanka
bulionumasło,
olejsól,
pieprztymianeknatka pietruszkiFilet z kurczaka zmielić, przyprawić
solą,
pieprzem i posiekaną
natką pietruszki.
Polędwiczki umyć, oczyścić, na środku zrobić kieszonkę bardzo
ostrym nożem. Delikatnie wkładać łyżką farsz, starająć się aby doszedł do samego końca i w miarę możliwośći był po jednej stronie. Po drugiej, wkładać
śliwki. Całość zszyć lub spiąć wykałaczkami. Polędwiczkę oprószyć
solą i
pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym
maśle z każdej strony. Przełożyć
mięso do żaroodpornego naczynia, podlać
bulionem i zapiekać około 30 minut w temperaturze 160 stopni.Smacznego:)