Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i soczyste, jednak należy pamiętać o kilku zasadach w trakcie ich przyrządzania. Niżej podaje kilka z nich które pozwalają mi usmażyć idealną polędwiczkę.
Mięso wyjmuję z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej.
Polędwiczki zawsze kroję na ok. 2 cm kawałki i smażę około 3-4 min. z dwóch stron na dużym ogniu.Polędwiczka musi być rumiana, ale nie spalona.Po smażeniu odstawiam
mięso na 2-3 minuty, aby odpoczęło, przez co
mięso w środku dojdzie.Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minutSkładniki500 g
polędwicy wieprzowej
olej do smażenia
sól i
pieprzPrzepis1
Polędwicę wyjąć na godzinę przed smażeniem z lodówki. Pokroić w ok. 2 cm plastry i każdy z nich posolić i popieprzyć z obu stron.2Na patelni rozgrzać
olej i
polędwiczki smażyć na dużym ogniu przez około 4 minuty z jednej strony.
Mięso ma być rumiane, ale nie spalone.3Po usmażeniu polędwiczek warto odczekać kilka minut, aby
mięso doszło i dopiero podawać na stół.