Wykonanie
Przepyszny, kremowy idealnie współgrający ze smakiem polędwiczek wieprzowych lub np
schabu. Przepis znalazłam na stronie Olgasmile . Polecam baaardzo :)Składniki:200g
śliwek suszonych400ml intensywnego rosołu200-250ml
śmietanysól,
pieprz500g
polędwiczki wieprzowej3 łyżki
oleju1 łyżka
masłaW rondelku podgrzać rosół, zdjąć z ognia, wrzucić
śliwki, przykryć i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie podgrzewać na małym ogniu przez ok. 15-20 minut do momentu,aż
śliwki zaczną się rozpadać. Dolać
śmietanę i znów zagotować. Doprawić.
Polędwicę pokroić w plastry. Leciuteńko rozbić lub docisnąć ręką spłaszczając je. Oprószyć
solą i
pieprzem. Plastry wrzucić na rozgrzany
olej z
masłem i krótko smażyć z dwóch stron do leciutkiego zarumienienia. Podawać np z
ziemniakami puree. Smacznego :)