Wykonanie
Zapraszam na
polędwiczki wieprzowe. Są bardzo delikatne, szybkie do przygotowania i zawsze elegancko się prezentują. Lekkie i odświeżające za sprawą
zielonego pieprzu, którego smak świetnie współgra ze słodką
śmietanką i delikatnym
mięsem polędwiczek.
Zielony pieprz to najbardziej łagodna odmiana
pieprzu, jednak nic nie
traci na wyrazistości. Doskonale nadaje się do
sosów. Przy przygotowywaniu
polędwicy, by była miękka i soczysta, trzeba ją najpierw obsmażyć z każdej strony, później dopiec w piekarniku, licząc na 500 g
mięsa około 15 minut.
Składniki:polędwiczka wieprzowa około 500 g2 łyżki
masła ghee lub
oleju2 łyżki
zielonego pieprzu ze słoiczka150-200 ml
śmietany kremówkisól,
pieprzWykonanie :
mięso obkroić z błon i powięzi. Pokroić w 2 cm plastry. Rozgnieść otwartą dłonią, nie ma potrzeby rozbijania tłuczkiem. Pospolić i oprószyć
pieprzem. Dodatkowo każdą polędwiczkę obwiąząłam nicią, by zachowała ładny kształt na patelni rozgrzać
masło i obsmażyć na silnym ogniu
polędwiczki z obu stron na złoto. Obsmażone
polędwiczki na patelni (żeliwna patelnia bez plastikowej rączki) wstawić do piekarnika (lub przełożyć na blaszkę) i piec 15 minut w 180` C lub w 150` C 20-25 minut
polędwiczki wyłożyć na talerz, przykryć folią i pozostawić kilka minut, by
mięso odpoczęło, następnie wykładać porcje na talerzepatelnię ustawić na ogniu, wlać
śmietanę kremówkę, dodać
zielony pieprz. Wymieszać dokładnie zawartość patelni z zeskrobanymi resztkami ze smażenia i pogotować kilka minut do zagęszczenia
śmietankipodawć
polędwiczki z przygotowanym sosem i ulubionymi dodatkamiSMACZNEGO !