Wykonanie
Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam coś w klimacie śródziemnomorskim czyli kotlety a'la caprese. Można użyć dowolnego
mięsa, ja użyłam oczywiście
kurczaka, ale w orginale polecane były
sznycle wieprzowe a nawet
indyk. Całość wspaniale się łączy no i bardzo szybko się robi. Wystarczy podsmażyć
mięso, wszystko złożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawic do piekarnika na kilka minut. Przepis pochodzi z ostatniego numeru
Soli i
Pieprzu.
Składniki:4
pomidory250 g
mozzarelli w zalewie3 łyżki
oliwek4 kotlety wieprzowe lub z
indyka lub z
kurczakasól,
pieprz ziarnisty2 łyżki
oliwy1-2 łyżki zielonego pesto (u mnie czerwone)
Pomidory pokroić w plastry.
Mozzarellę osączyć i z
oliwkami także pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć
solą i
pieprzem. Smażyć na rozgrzanej
oliwie po około 2 minut z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kotlety posmarować warstwą pesto. Obłożyć plastrami
pomidorów i
mozzarelli. Na wierzch wyłożyć
oliwki. Oprószyć
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Piec około 10 minut.Smacznego:)