ßßß Cookit - przepis na Kotlety a'la caprese

Kotlety a'la caprese

nazwa

Wykonanie

Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam coś w klimacie śródziemnomorskim czyli kotlety a'la caprese. Można użyć dowolnego mięsa, ja użyłam oczywiście kurczaka, ale w orginale polecane były sznycle wieprzowe a nawet indyk. Całość wspaniale się łączy no i bardzo szybko się robi. Wystarczy podsmażyć mięso, wszystko złożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawic do piekarnika na kilka minut. Przepis pochodzi z ostatniego numeru Soli i Pieprzu.
Składniki:
4 pomidory
250 g mozzarelli w zalewie
3 łyżki oliwek
4 kotlety wieprzowe lub z indyka lub z kurczaka
sól, pieprz ziarnisty
2 łyżki oliwy
1-2 łyżki zielonego pesto (u mnie czerwone)
Pomidory pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć i z oliwkami także pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie po około 2 minut z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kotlety posmarować warstwą pesto. Obłożyć plastrami pomidorów i mozzarelli. Na wierzch wyłożyć oliwki. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piec około 10 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/08/Kotlety-ala-caprese.html